A zöldség, ami tisztítja a májat, védi a szívet és erősíti a látást – mégis alig esszük: a cékla ereje újra felfedezve

 


A zöldség, ami tisztítja a májat, védi a szívet és erősíti a látást – mégis alig esszük: a cékla ereje újra felfedezve


Ahogy múlnak az évek, a szervezetünk lassabban regenerálódik. A májban lerakódó zsír, emésztési panaszok, vastagbélproblémák, gyenge keringés vagy romló látás – mind olyan tünetek, amelyekkel sokan találkoznak 50-60 év felett. De létezik egy egyszerű, elérhető, természetes megoldás, amelyet már a nagyszüleink is ismertek: a cékla.


Ez az élénk színű zöldség nemcsak saláták dísze, hanem valódi gyógyító erőforrás. A rendszeres céklafogyasztás támogatja a májat, segíti a vastagbél tisztulását, javítja a vérkeringést, erősíti az immunrendszert, és antioxidánsainak köszönhetően a szem egészségére is kedvezően hat.


Miért ilyen értékes a cékla?


A cékla bővelkedik olyan tápanyagokban, amelyek ritkán fordulnak elő egyszerre egyetlen zöldségben. Ilyen például:


béta-in – a máj természetes méregtelenítő anyaga


triptofán – az idegrendszer nyugtatója, stresszcsökkentő


nitrátok – javítják a vérkeringést, csökkentik a vérnyomást


antioxidánsok – segítenek a látás védelmében, lassítják a sejtek öregedését


rostok – beindítják a bélműködést, tisztítják a vastagbelet


A cékla emellett gyulladáscsökkentő, vasban gazdag (vérképzés-barát), és természetes módon támogatja a szív- és érrendszer egészségét.


Egyszerű céklasaláta, ami naponta fogyasztható


Ez a klasszikus, könnyen elkészíthető saláta nemcsak finom, hanem kiváló máj- és bélregeneráló étel. Akár köretnek, akár vacsoraként is megállja a helyét.


Hozzávalók:


2–3 közepes cékla


1–2 fej vöröshagyma


extra szűz olívaolaj


ecet (alma- vagy borecet)


só, ízlés szerint


Elkészítés:


A céklát megmossuk, meghámozzuk, és enyhén sós vízben megfőzzük.


Ha kihűlt, felkockázzuk vagy lereszeljük.


A hagymát apróra vágjuk, és hozzákeverjük.


Meglocsoljuk olívaolajjal és kevés ecettel, majd sózzuk ízlés szerint.


Hűtve a legfinomabb – de akár frissen is fogyasztható.


Miért érdemes minden nap enni belőle?


támogatja a máj méregtelenítését


segíti a bélrendszer tisztulását és a rendszeres emésztést


javíthatja a vérkeringést és a szívműködést


természetes energiaforrás, fáradtság ellen


antioxidánsai óvják a szemet és lassítják a sejtek öregedését


csökkentheti a gyulladást és a vérnyomást


A cékla nem csodaszer – de egyike azoknak az ételeknek, amelyek hosszú távon, rendszeresen fogyasztva valóban képesek javítani a szervezet működését.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hírfutam

További receptek, amik érdekelhetnek