Házi túrós kígyórétes – nem versenyszépség, de mennyeien finom

 


Házi túrós kígyórétes – nem versenyszépség, de mennyeien finom


Vannak sütemények, amelyek nem a magazinba születnek – hanem a konyhánkba, illatokkal, melegséggel, és egy falat igazi otthoni boldogsággal. Ilyen ez a túrós kígyórétes is. Nem kell hozzá különleges forma, se hibátlan esztétika: elég egy puha kelt tészta, egy krémes túrótöltelék, és máris kész az a sütemény, amit kézzel törünk, és forrón el is tűnik a tálcáról.


Hozzávalók a tésztához


60 dkg liszt


1 csipet só


3 evőkanál cukor


3 tojássárgája


0,5 dl olaj


0,3 dl langyos tej + 1 csomag friss élesztő (felfuttatva)


Töltelék hozzávalói


50 dkg túró


3 evőkanál cukor


3 tojás


2 csomag vaníliás cukor


1 citrom reszelt héja


2 evőkanál búzadara


Elkészítés


A langyos tejbe egy kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojássárgákat, az olajat és a felfuttatott élesztőt. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd két egyforma cipóra osztjuk, és letakarva 20 percig pihentetjük.


Közben elkészítjük a túrótölteléket: a túrót kikeverjük a cukorral, tojással, vaníliás cukorral, citromhéjjal és a búzadarával.


A tésztacipókat kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk. A túrót a tészta hosszanti középvonalába halmozzuk. A tészta két oldalán 2 cm széles csíkokat vágunk, majd fonott mintára egymásra hajtogatjuk a szalagokat – ettől lesz „kígyó” rétes formája.


A megtöltött rétest sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megkenjük tojással, majd további 20 percet kelesztjük.


180 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.


Langyosan a legfinomabb. Puha, illatos, igazi házi sütemény.


Recept: Farkasné Gyöngyös


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hírfutam

További receptek, amik érdekelhetnek