Házi túrós kígyórétes – nem versenyszépség, de mennyeien finom
Vannak sütemények, amelyek nem a magazinba születnek – hanem a konyhánkba, illatokkal, melegséggel, és egy falat igazi otthoni boldogsággal. Ilyen ez a túrós kígyórétes is. Nem kell hozzá különleges forma, se hibátlan esztétika: elég egy puha kelt tészta, egy krémes túrótöltelék, és máris kész az a sütemény, amit kézzel törünk, és forrón el is tűnik a tálcáról.
Hozzávalók a tésztához
60 dkg liszt
1 csipet só
3 evőkanál cukor
3 tojássárgája
0,5 dl olaj
0,3 dl langyos tej + 1 csomag friss élesztő (felfuttatva)
Töltelék hozzávalói
50 dkg túró
3 evőkanál cukor
3 tojás
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál búzadara
Elkészítés
A langyos tejbe egy kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojássárgákat, az olajat és a felfuttatott élesztőt. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd két egyforma cipóra osztjuk, és letakarva 20 percig pihentetjük.
Közben elkészítjük a túrótölteléket: a túrót kikeverjük a cukorral, tojással, vaníliás cukorral, citromhéjjal és a búzadarával.
A tésztacipókat kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk. A túrót a tészta hosszanti középvonalába halmozzuk. A tészta két oldalán 2 cm széles csíkokat vágunk, majd fonott mintára egymásra hajtogatjuk a szalagokat – ettől lesz „kígyó” rétes formája.
A megtöltött rétest sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megkenjük tojással, majd további 20 percet kelesztjük.
180 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Langyosan a legfinomabb. Puha, illatos, igazi házi sütemény.
Recept: Farkasné Gyöngyös

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése