Nem csak finom, gyógyít is: az ananász egyik legerősebb természetes gyulladáscsökkentőnk

 


Nem csak finom, gyógyít is: az ananász egyik legerősebb természetes gyulladáscsökkentőnk


Az ananászt sokan csak édes, nyári gyümölcsként ismerik, pedig valójában egy rendkívül értékes, gyógyhatású növény. Nem csak akkor érdemes fogyasztani, ha valami frisset, trópusi ízvilágút nassolnánk, hanem akkor is, amikor a szervezetünk küzd valamivel: gyulladással, köhögéssel, emésztési problémával vagy gyenge immunrendszerrel.


A gyümölcs legértékesebb hatóanyaga a bromelain nevű enzim, amely erős természetes gyulladáscsökkentő. Nemcsak az ízületi fájdalmakat képes mérsékelni, hanem támogatja a szív egészségét, javítja az emésztést, csökkenti a légúti gyulladást, és egyes kutatások szerint még a daganatos betegségek kialakulása ellen is védelmet nyújthat. A bromelain főként az ananász belső, keményebb részében található, éppen ezért érdemes az egész gyümölcsöt felhasználni turmix formájában – főzni nem szabad, mert a hő tönkreteszi az enzim hatását.


Az ananász vitaminokban is gazdag: nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, ami létfontosságú az immunrendszer számára, de találunk benne A- és B-vitaminokat is. Emellett fontos ásványi anyagokban is erős: kálium, kalcium, magnézium, vas, mangán – mind hozzájárulnak az idegrendszer, az izmok és a keringés megfelelő működéséhez. A kálium különösen fontos a szív és az érrendszer védelmében, a magnézium pedig az idegek és az izmok kiegyensúlyozott működését támogatja.


Az ananász az egyik legerősebb természetes köhögéscsillapító is, mert semlegesíti azokat a vírusokat, amelyek gyulladást okoznak a légutakban. Éppen ezért sokan nem csak gyümölcsként, hanem házi szirup formájában is fogyasztják. Egy ilyen egyszerű, otthon is elkészíthető receptet mutatok most, amelyet megfázás, torokgyulladás, hurutos köhögés idején érdemes bevetni.


A szirup elkészítése rendkívül egyszerű. Egy turmixgépbe bele kell tenni egy bögre felkockázott friss ananászt, hozzáadni egy negyed bögre frissen facsart citromlevet, fél evőkanál reszelt gyömbért, egy evőkanál mézet, majd egy csipet cayenne borsot. Ezt az egészet krémesre kell turmixolni, és már kész is a természetes köptető- és immunerősítő ital. Naponta háromszor érdemes inni belőle egy negyed bögrével, a maradékot pedig hűtőben lehet tárolni.


Ez az ital nemcsak csillapítja a köhögést és enyhíti a torokfájást, hanem energiát ad, emésztést javít, gyulladást csökkent és erősíti az immunrendszert is. Nem véletlen, hogy sokan „természetes antibiotikumnak” hívják.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hírfutam

További receptek, amik érdekelhetnek