Így lesz saját, kifogyhatatlan gyömbérkészleted – otthon termesztve, pár egyszerű lépésben

 


Így lesz saját, kifogyhatatlan gyömbérkészleted – otthon termesztve, pár egyszerű lépésben


A gyömbér ma már szinte minden konyhában megtalálható – teának, fűszernek vagy akár gyógyírnak is használjuk, különösen megfázás vagy gyomorpanasz esetén. Az íze nyersen talán meghökkentő, de egy forró gyömbérás tea vagy egy pikáns ázsiai étel részeként már igazi kincs ez az aranyszínű gyökér. És mi lenne, ha azt mondanám, hogy soha többé nem kell érte a boltba menned? Van egy egyszerű módszer, amivel otthon termesztheted, és mindig lesz friss, saját gyömbéred!


A legjobb az egészben, hogy magot sem kell venned hozzá. Egyetlen darab biogyömbér elég ahhoz, hogy új életet csiholj belőle. A gyömbér oldalirányban terjeszkedve nő, ezért már az elején fontos olyan cserepet választani, ahol lesz helye fejlődni.


Íme 5 lépésben, hogyan készíthetsz otthon saját „gyömbérültetvényt”:


Először is áztass be egy darab biogyömbért egy éjszakára. A víz segít beindítani a csírázást, így gyorsabban megjelennek majd az első hajtások. Másnap töltsd meg a cserepet jó minőségű, laza virágfölddel, majd helyezd bele a gyömbért – úgy, hogy a rajta található kis dudorok vagy hajtások felfelé nézzenek. Takarj rá 3-5 centi földet, és jó alaposan locsold meg.


A cserepedet tartsd meleg helyen, de ne közvetlen napfényben – a gyömbér a félárnyékos környezetet kedveli a leginkább. Innentől csak arra kell figyelned, hogy a földje soha ne száradjon ki teljesen. A gyömbér lassú növekedésű növény, így ne lepődj meg: az első levelek csak néhány hét után jelennek majd meg. De megéri várni!


A jutalom: saját termesztésű, friss gyömbér, bármikor kéznél. Ha szükséged van egy darabra, egyszerűen vágj le belőle – a többi rész pedig tovább nő a cserépben, mintha mi sem történt volna.


Ezzel az egyszerű módszerrel nem csak spórolsz, hanem egy fenntartható, természetközeli megoldást vezetsz be a konyhádba. A gyömbér továbbra is táplál és gyógyít – csak éppen most már te döntöd el, mikor és mennyit használsz belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hírfutam

További receptek, amik érdekelhetnek