Zeller: a gyulladások néma gyógyítója és az emésztés zöld őre

 


A zeller. Már kimondani is egyfajta nosztalgiát hoz magával. Olyan, mintha egy téli délután fazék húsleves fölé hajolnánk, miközben a hó lassan szitál odakint, bent pedig meleg fűszerillat tölti be a levegőt. De a zeller sokkal több annál, mint amit a levesalapban megszoktunk. Ez a különleges zöldség ugyanis egy valódi gyógyító erőforrás, amely évezredek óta szolgálja az embert – csendesen, szerényen, de hatékonyan.


Az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is ismerték és tisztelték a zellert. Volt, aki győzelmi koszorút font belőle, más étkezés után fogyasztotta, hogy javítsa az emésztést. Nem véletlenül: a zeller minden része – a gumó, a szár, a levél és még a mag is – gyógyító hatóanyagokat rejt, amelyek segítik a test természetes egyensúlyát.


A zeller különösen hatékony gyulladáscsökkentő. Apigenin, luteolin és más polifenolok találhatók benne, melyek képesek csökkenteni az ízületi és bélrendszeri gyulladásokat, enyhíteni az emésztőrendszer irritációit, sőt, egyesek szerint még olyan krónikus betegségek esetén is segíthetnek, mint a Crohn-betegség vagy az IBS. A klasszikus mondás szerint: „Aki zellert eszik, annak a lábából nem fáj ki a lépés.” Lehet, hogy kicsit költői, mégis jól mutatja, hogy a zeller a test egész területén képes enyhíteni a panaszokat.


Az emésztés terén is barátunk. A zeller enyhén kesernyés, fűszeres íze nem véletlen: élénkíti a gyomornedveket, serkenti az epetermelést, és segíti a nehezebb ételek lebontását. Rosttartalma támogatja a bélműködést, csökkenti a puffadást és a székrekedést. A régi időkben gyakori volt, hogy egy kiadós ebéd vagy ünnepi lakoma után zelleres salátát vagy főzetet szolgáltak fel – az egyensúly kedvéért.


Praktikus felhasználási módok otthon:


Zellertea


Forrázz le 3-4 vékonyabb zellergumó-szeletet és néhány levelet 2,5 dl forrásban lévő vízzel. Hagyd állni 10 percig, majd szűrd le. Enyhe vizelethajtó, gyulladáscsökkentő, segíti az emésztést és csillapítja a gyomorégést. Napi egy csésze ideális kúraszerűen.


Zelleres borogatás ízületi gyulladásra


Főzz meg egy fél zellergumót, majd a főzőlevet és a pépet langyosan kend a fájó területre. Enyhíti a gyulladást, csökkenti a duzzanatot.


Nyers zellerszár


Rágcsálj el egy-két szál friss zellerszárat étkezések előtt vagy között. Segít az emésztőnedvek beindításában, tisztítja a fogínyt, frissíti a leheletet, és „természetes bélseprűként” működik.


A zeller tehát sokkal több, mint egy leveszöldség: ott lapul benne a természet csendes gyógyító ereje. Akár nyersen rágcsálod, akár teának, borogatásnak vagy krémek részeként használod – támogatja a tested, hogy visszataláljon az egyensúlyhoz.


És amikor legközelebb felvágod a leveshez, jusson eszedbe: ez a halk szavú zöld növény talán többet tesz érted, mint gondolnád.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hírfutam

További receptek, amik érdekelhetnek