Mennyeien omlós párolt marhahús – a hétvégi asztal fénypontja
A párolt hús igazi klasszikus a konyhában, de csak kevesen készítik el úgy, hogy valóban puha, illatos és ellenállhatatlan legyen. Ez a recept pontosan ezt ígéri: a hús szaftos marad, közben magába szívja a fűszerek és a bor aromáját, amitől olyan íze lesz, mintha egy igazi éttermi különlegességet tálalnánk. A családom azonnal megszerette, és azóta gyakran készítem, főleg hétvégéken, amikor van időnk együtt élvezni a lassan párolt finomságokat.
Hozzávalók:
fél kg marhahús
só
frissen őrölt feketebors
3 evőkanál olívaolaj
2 fej vöröshagyma
6 db kisebb sárgarépa
3 pohár húsleves
1 pohár vörösbor
2 csokor friss rozmaring
2 csokor friss kakukkfű
Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. A hússzeleteket alaposan bedörzsöljük sóval és frissen őrölt borssal. Az olívaolajban megpároljuk a finomra vágott hagymát és a lereszelt répát, majd hozzáadjuk a húst, és mindkét oldalát szépen megpirítjuk. Egy tűzálló tálba először a párolt hagymát és répát tesszük, ráhelyezzük a húst, majd ráöntjük a vörösbort és a húslevest. Hozzáadjuk a friss fűszernövényeket, és a sütőben 90 percig pároljuk. Fontos, hogy a hús ne száradjon ki: sütés közben rendszeresen locsolgassuk a levével, ha kell, pótoljuk húslevessel.
Ha szeretjük a fokhagymát, a sütés vége felé egy gerezdet reszelhetünk a hús tetejére – a felszabaduló illat egyszerűen mennyei! Így a hús nemcsak omlós és szaftos lesz, hanem gazdagabb ízekkel is megtelik.
Tálaláskor friss, ropogós kenyérrel vagy burgonyapürével kínáljuk, így teljes lesz az élmény.
Tipp: A vörösbor helyett készíthetjük száraz fehérborral is, ettől könnyedebb, lágyabb ízvilágot kapunk. Ha pedig szeretnénk még különlegesebbé tenni, a hús mellé tehetünk gombát vagy zellert is a sütőtálba.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése