Fél országban árulták, mostantól tilos: a Nébih friss listája szerint több olyan termék is kikerült a forgalomból, amelyeket eddig főként piacokon, háztáji árusként kínáltak. Házi lekvár, füstölt hús, gyógynövényes szirup, kézműves sajt – ezek közül most több is tiltólistára került. Az ok: szabálytalan csomagolás, allergén figyelmeztetés hiánya vagy egyszerűen az, hogy az árus nem rendelkezik engedéllyel.
2025 júniusában a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) frissített listát tett közzé, amelyben szerepelnek azok a termékek és kategóriák, amelyeket azonnali hatállyal nem lehet árusítani piacokon, vásárokon és közösségi rendezvényeken. A döntés nemcsak a gyártókra, hanem az őstermelőkre, házi készítők közösségeire és viszonteladókra is vonatkozik.
Mit tiltottak pontosan? A legmeglepőbb elemek a listán
A friss tiltólista alapján az alábbi termékek szerepelnek jelenleg forgalmazási korlátozás alatt:
Házi füstölt szalonna – ha nincs laboratóriumi vizsgálat az állategészségügyi eredetről és a füstölési eljárásról, az árusítás tilos.
Kézműves lekvárok – ha a címkén nem szerepel allergénfigyelmeztetés, lejárati idő, gyártási tételszám és pontos összetevők, akkor nem kerülhetnek piacra.
Házi szörpök és gyógyteák – különösen, ha gyógynövényeket tartalmaznak. Ilyenkor az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is bekapcsolódik, és „nem engedélyezett gyógyhatású terméknek” minősítheti.
Nyers tej és abból készült sajt – ha nem regisztrált gazdaságból származik, és nem szerepel a hűtési hőmérséklet és a fejés dátuma, tilos árusítani.
Kovászos kenyerek és pékáruk – ha nem állandó műhelyből származnak, és nincs helyben készült címkéjük, lekerülnek az asztalról.
Miért ilyen szigorú a Nébih?
A hatóság célja, hogy megvédje a fogyasztókat az élelmiszer-eredetű megbetegedésektől. Az elmúlt fél évben több panasz is érkezett hasmenést, allergiás reakciót vagy romlott terméket okozó piacozó árusok ellen. A Nébih szerint sokan jóhiszeműen, de szabálytalanul kínálnak élelmiszert, és ez komoly egészségügyi kockázatot jelent.
Egy ellenőr így nyilatkozott:
„Nem a nagymamák lekvárja ellen lépünk fel, hanem azok ellen, akik engedély nélkül, teljesen ismeretlen körülmények között gyártanak terméket, amit gyerekek, idősek is elfogyaszthatnak.”
Hol történt a legtöbb szabálytalanság?
A 2025 tavaszi ellenőrzések alapján a legtöbb kifogásolt árusítás Budapesten, Békés megyében és Heves megyében történt. Itt több tucat piacot és vásárt ellenőriztek, és az alábbi tipikus hibákat találták:
Nem szerepelt a terméken a gyártó neve vagy elérhetősége.
Nem volt feltüntetve az allergének listája (pl. dió, méz, tej).
Nem volt tárolási információ – holott pl. a sajt 5°C alatt tartható csak.
A terméket újrahasznosított vagy nem mosható csomagolásban kínálták.
Hogyan néz ki egy szabályos piaci termék?
A hivatalos ajánlás szerint minden olyan élelmiszer, amely forgalomba kerül, az alábbiakat kell tartalmazza a csomagoláson vagy a termék mellett elhelyezett információs lapon:
Gyártó vagy őstermelő neve, címe, elérhetősége.
Gyártás időpontja és minőségmegőrzési idő.
Összetevők teljes felsorolása, allergének kiemelve.
Tárolási javaslat (pl. hűtve, száraz helyen).
Tételszám, ha több adagot gyártanak azonos recept alapján.
Mi történik, ha mégis árusítod?
A Nébih és az önkormányzat együttműködésében a következő lépések történhetnek:
Figyelmeztetés és azonnali eltávolítás a piacról.
Helyszíni jegyzőkönyv és lefoglalás.
100 ezer – 1 millió forint közötti bírság.
Ismétlődés esetén árusítási engedély megvonása.
Online piacozás? Már azt is figyelik
A tiltólista nemcsak a hagyományos piacokra, hanem a közösségi médiában történő árusításra is érvényes. Egyre többen hirdetnek Facebook-csoportokban vagy Marketplace-en házi élelmiszert – csakhogy ezekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a fizikai piacon. A Nébih már algoritmusokat is bevet, hogy kiszűrje a gyanús hirdetéseket.
Mit tehetsz, ha árusként érint a tiltás?
A hatóság minden érintettnek javasolja:
Regisztrálj hivatalos őstermelőként vagy kistermelőként.
Készíts saját, szabályos címkét minden termékedhez.
Vezess gyártási naplót és dokumentációt.
Kérj előzetes tanácsot a helyi élelmiszerlánc-biztonsági hatóságtól.
A piaci hangulat megváltozott – bizalmatlanabb lett a vásárló
Sok visszajáró piaclátogató arról számolt be, hogy már nem mer házi füstölt kolbászt vagy szörpöt venni, ha nincs mellette információs lap. Az árusok szerint a bizalom csak akkor áll helyre, ha mindenki egységesen betartja az előírásokat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése